Ronald Douglas

Ronald Douglas is geboren in Den Haag. Hij geeft momenteel les aan het conservatorium van Enschede en wordt verder vaak gevraagd voor het verzorgen van vocal workshops. Zijn huidige woonplaats is Arnhem.

Zijn eerst kennismaking met de muziek was via de plaatselijke jazzvereniging in Winterswijk waar hij met klarinetspelen begon. Na een opleiding aan de sociale academie en enkele jaren vanuit deze achtergrond werkzaam te zijn geweest, bleef de muziek sterk aan hem trekken. Al van jongs af aan had hij 'meegezongen' met zijn grote voorbeelden. Ronald melde zich daarom aan voor een zangstudie op het conservatorium van Hilversum, waar hij zijn diploma haalde en later gevraagd werd om les te geven. Tijdens zijn conservatoriumtijd was er voldoende ruimte voor optredens. Zo maakte hij een zeer succesvolle tour door Japan met de Timeless Orchestra en werd hij genomineerd voor de 'PALL MALL EXPORT SWING AWARD'. Ook was hij winnaar van het internationaal jazzvocalisten concours in Polen. Nog onlangs trad hij daar opnieuw, met zeer veel succes, op met dit orkest, maar nu voor een dolenthousiast publiek van 20.000 mensen. Het concert werd tevens live uitgezonden op de Poolse televisie.

Douglas heeft veel bekendheid opgebouwd door zijn optredens met zijn eigen trio en verschillende orkesten waaronder de Timeless Orchestra. Hoogtepunten waren de optredens met zijn trio op het North Sea Jazzfestival en het zeer befaamde live radioprogramma Sesjun. Een tv-registratie van zijn meest recente Sesjunoptreden is inmiddels herhaaldelijk door de TROS uitgezonden.

Voor de in eind 1997 verschenen cd "This is new", werden de songs door pianist/arrangeur Rob van Bavel en bassist Henk Haverhoek zeer kundig en origineel gearrangeerd. Naast de vaste leden van het trio zijn gitarist Jesse van Ruller (Thelonious Monk Award 1996), tenorsaxofonist Ferdinand Povel, trombonist Bart van Lier en op fluegelhorn en trompet Angelo Verploegen te horen. Deze laatste is samen met Dick Kuys ook verantwoordelijk voor een bijzonder toegewijde productie. Het blad Jazz NU gaf deze cd de hoogste waardering van vijf sterren! *****

Op "This is new" weet Ronald Douglas zowel met de kleine als de uitgebreide bezetting een zeer bijzondere sfeer te creëren. Imme Schade van Westrum (producer van o.a. AVRO's MEZZO) schreef in zijn enthousiaste linernotes: "Van Ronald Douglas zullen en willen we nog veel meer horen."

In 1995 en 1996 maakte Ronald met zijn trio een rondgang door de Nederlandse theaters. Een groot aantal interviews verscheen in de landelijke en regionale bladen n.a.v. de release van zijn debuut cd "Pieces of Dreams" in 1995. In het theaterseizoen van 1998 maakte hij zeer verrassend zijn debuut in de musical "Larry" waar hij met succes de door ziekte uitgeschakelde Amerikaan Bobby Gant verving.

In september 1998 maakte Ronald opnieuw opnamen met het befaamde Metropole orkest, nu gedirigeerd door John Clayton, die hiervoor ook alle arrangementen verzorgde. John Clayton geniet grote bekendheid door zijn werk voor en met o.a. Nathalie Cole, Deedee Bridgewater en Quincy Jones! Deze opnamen zijn inmiddels uitgezonden in het NPS-programma "The Bands".

Op woensdag 29 mei 2002 was uw redactie aanwezig bij de presentatie van weer een nieuwe cd van deze zanger. De uitreiking vond plaats in de prachtige zaal van Cristofori op de Prinsengracht in Amsterdam. Deze cd, geproduceerd door Job Zomer en Harry Velleman, bewijst dat wij te maken hebben met een zeer swingende zanger, die met deze cd hoge ogen zal gooien. Inderdaad echt swingend en ook de verpakking van dit meesterwerk is zeer origineel, een soort drieluik met een zeer uitgebreide beschrijving van de artiesten, diverse interviews en dit alles geschreven door René Steenhorst, die ook de titel van de cd bedacht; ""Swing works"".

Bezoek tevens zijn website: www.ronalddouglas.com